Peruka do zadań specjalnych
3 grudnia 2013, 07:38Choć Sony bardzo stara się zareklamować swoją Inteligentną Perukę (SmartWig), trudno powiedzieć, czy pozwoli ona firmie odzyskać choć część dawnych wpływów. Ozdoba występuje w 3 wersjach i ma być tyleż estetyczna, co praktyczna, ułatwiając np. nawigację czy prowadzenie wykładu. Mówiąc o potencjalnych ulepszeniach wynalazku, Japończycy wymieniają wykorzystanie ultradźwięków do wykrywania obiektów.
Hojni za cudze pieniądze
2 grudnia 2013, 11:24Przeprowadzone przez Duńczyków badania pokazują, że - wbrew temu, w co chcielibyśmy wierzyć - nasze wybory polityczne są często motywowane biologią, a nie wynikają z przemyśleń i analiz. Co więcej, chętnie też dzielimy się pieniędzmi, ale... cudzymi.
Płytki i dywany ze ślimaczych odchodów
29 listopada 2013, 13:01Gdy holenderska projektantka Lieske Schreuder zauważyła, że ślimaki Helix aspersa maxima chętnie żerują na papierze i kartonie, postanowiła sprawdzić, co się stanie, gdy im się zaserwuje ich kolorowe wersje. Okazało się, że mięczaki nie absorbują pigmentów i je wydalają. Zagospodarowując zutylizowany przez ślimaki materiał, artystka wykorzystało go do uzyskania... płytek podłogowych.
Metabolit cholesterolu napędza wzrost i rozprzestrzenianie raka piersi
29 listopada 2013, 10:48Jeden z metabolitów cholesterolu, 27-hydroksycholesterol (27-OHC), może napędzać wzrost i rozprzestrzenianie najpowszechniejszych (hormonozależnych) raków piersi. Wg autorów artykułu z pisma Science, oznacza to, że można by im zapobiegać, przyjmując obniżające poziom cholesterolu statyny oraz stosując odpowiednią dietę.
Choroba Alzheimera to cukrzyca mózgu?
28 listopada 2013, 10:25Naukowcy zdobywają coraz więcej dowodów wskazujących, że choroba Alzheimera jest... odmianą cukrzycy typu 2. To jednocześnie dobra i zła wiadomość. Dobra, bo daje nadzieję, że uda się zapobiegać rozwojowi choroby Alzheimera tak, jak można zapobiegać cukrzycy
Cyfrowy smak dla miłośników programów kulinarnych i nie tylko
22 listopada 2013, 12:48Dzięki Digital State Interface widzowie programów kulinarnych będą mogli poczuć elektronicznie odtworzony smak potraw. Symulator pobudza za pomocą elektrod kubki smakowe na języku. Istotnym czynnikiem są też niewielkie zmiany temperatury.
Wielka kolekcja starożytnych pieczęci
20 listopada 2013, 11:09Naukowcy z Uniwersytetu w Münster odkryli w Turcji olbrzymią kolekcję pieczęci. W świątyni Jowisza Dolicheńskiego (z Doliche) znaleziono ponad 600 pierścieni i pierścieni cylindrycznych. W żadnej innej porównywalnej świątyni nie znaleziono tak wielu pieczęci - mówią dyrektor wykopalisk profesor Engelbert Winter oraz archeolog doktor Michael Blömer
Okulary z kontrolą przepływu krwi
31 października 2013, 10:30Ponieważ w okularach węży występują naczynia krwionośne, naukowiec ze Szkoły Optometrii Uniwersytetu w Waterloo sprawdził, dzięki czemu nie dochodzi do zaburzenia widzenia. Podczas badań okazało się, że gdy wąż dostrzegał zagrożenie, skracał się czas, kiedy naczynia były rozszerzone.
Niższy poziom cukru lepszy dla mózgu
25 października 2013, 11:54Nawet wśród osób, które nie mają cukrzycy, wyższy poziom cukru zwiększa prawdopodobieństwo problemów pamięciowych.
Świecący antybiotyk ujawnia miejsce zakażenia
21 października 2013, 10:02Implanty medyczne, np. wkręty kostne, bywają, niestety, źródłem zakażeń bakteryjnych. Na razie jedyną metodą odróżniania normalnego obrzęku po operacji od wyniku zainfekowania implantu jest wykonanie biopsji. By ułatwić lekarzom pracę, Marleen van Oosten z Uniwersytetu w Groningen zaproponowała jednak wankomycynę znaczoną fluorescencyjnym barwnikiem.